N. HRABOVEC: Pre nahromadené vápno vo svojom chotári podá obec trestné oznámenie

14.05.2012 Vranov nad Topľou

Nižný Hrabovec 14. mája (TASR) - Samospráva Nižného Hrabovca v okrese Vranov nad Topľou podá v súvislosti so zvážaním stoviek ton sivozelenej látky na poľnohospodárske pozemky v jej chotári trestné oznámenie. TASR to dnes potvrdila starostka obce Marcela Pčolinská.
Samosprávu Nižného Hrabovca, ako aj miestnych obyvateľov, pobúrilo v uplynulých dňoch veľké množstvo spomínanej látky, ktorú priviezli na poľnohospodárske pozemky nad obcou nákladné vozidlá z areálu spoločnosti Bukóza Holding sídliacej v neďalekých Hencovciach. Jej hovorca Michal Švábik počas minulého týždňa médiá informoval, že ide o vápno, ktoré plánuje využiť poľnohospodársky subjekt so sídlom v Nižnom Hrabovci na neutralizáciu obhospodarovanej pôdy.
Vedenie obce sa však obáva, že ide o neprimerané množstvo chemickej látky zhromaždenej na jednom mieste, čo môže mať negatívny vplyv na okolité životné prostredie. "Je tam vysypaný kaustifikačný kal, ktorý sa spracováva v rotačnej peci a až po spracovaní z toho vychádza vhodný typ vápna. Spomínaný kal má v tabuľke nebezpečné látky, do pôdy to nepatrí," konštatovala Pčolinská s tým, že pre podozrenie z poškodzovania životného prostredia, ako aj možného neoprávneného nakladania s odpadmi, podá obec pre množstvo kalu umiestneného v týchto dňoch nad Nižným Hrabovcom trestné oznámenie.
Ako ďalej uviedla, vzorky zo sivozelenej látky si na sklonku minulého týždňa odobrali pre účely jej rozboru zástupcovia Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy, ako aj Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP). "Naši pracovníci na podnet Obecného úradu v Nižnom Hrabovci urobili kontrolu, kde sme overovali, či dodávka spomínanej vápenatej hmoty je v súlade so zákonom o hnojivách," informoval TASR riaditeľ košickej pobočky ÚKSÚPu Peter Kolenič.
V prípade dodávky kaustifikačného vápna, ktoré sa nachádza na poľnohospodárskej pôde nad Nižným Hrabovcom, ide podľa Koleničových slov o porušenie platných právnych predpisov. "Zistili sme, že táto vápenatá hmota nie je v SR registrovaná a nie je vydané ani žiadne povolenie na jej využívanie pre vápnenie poľnohospodárskych pôd. Išlo teda o dodávku, ktorá je v rozpore s legislatívou a v tom prípade došlo k porušeniu zákona v zmysle, že ide o necertifikovaný a nepovolený prípravok na vápnenie pôd," poznamenal s tým, že jeho dodávateľ v spolupráci s odberateľom musia do 15. júna tohto roka spomínanú látku z poľnohospodárskeho pozemku nad obcou odstrániť.
Kaustifikačné vápno z areálu Bukózy Holding údajne vyviezli v uplynulých dňoch aj do katastra obce Sačurov v okrese Vranov nad Topľou. "Musíme si potvrdiť, či sa to zakladá na pravde, aby sme mohli konať," uzavrel Kolenič.
 

Vyberte región